Hoe hij houdt je je tanden schoon?

Je tanden moet je goed verzorgen ze moeten tenslotte nog je hele leven mee.
Tk-schiedam.nl geeft je een aantal tips om je tanden gezond en schoon te houden.

  1. De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: tandenpoetsen. Tandenpoetsen is een van de belangrijkste dingen om ervoor te zorgen dat je tanden schoon en fris blijven. Door je tanden minimaal 2 keer per dag te poetsen voorkom je dat er tandplak en etensresten tussen je tanden blijven zitten. Als je je tanden gaat poetsen doe dit dan niet direct na het eten of drinken van zure drank of voedingsmiddelen zoals fruit of vruchtensappen.
  2. Bezoek minimaal 2 keer per jaar de tandarts. De tandarts moet je minimaal 2 keer per jaar bezoeken voor een controle. Bij de controle controleert de tandarts op gaatjes, beschadigden plekken en of je tanden niet verkeert groeien. Ook als je pijn aan bijvoorbeeld je kiezen hebt is het belangrijk dat je tijdig de tandarts informeert om eventuele blijvende schade te voorkomen.
  3. Zuren en zoete dingen met mate. Je tanden kunnen niet goed tegen zuren en suikers, deze zitten vooral in fruit, vruchtensap, wijn en frisdrank. De suikers en zuren in deze producten zorgen ervoor dat je tandenslijten, dit heet tanderosie. Eet en drink deze producten dus met mate om schade aan je tanden te voorkomen.
  4. Verkleurde producten. Om te zorgen dat je tanden mooi wit blijven kun je beter de zogeheten verkleurde producten met mate nuttige. De producten die hieronder vallen zijn vooral sigaretten, koffie, thee, rode wijn enzovoort.
  5. Suikervrije kauwgom. Het kauwen van suikervrije kauwgom is goed voor je gebit. Door het kauwen van suikervrije kauwgom zorg je ervoor dat je speekselklieren worden geactiveerd. Speeksel zorgt namelijk voor het naturaliseren van de eerdergenoemde zure en suikers.
  6. Eet niet vaker dan 7 keer per dag. Zorg ervoor dat je het aantal eet en drinkmomenten beperkt tot 7 keer per dag. Door enige tijd tussen je maaltijden te houden geef je je gebit de tijd om zich te herstellen, dit zorgt er weer voor dat de kans op gaatjes kleiner is.
  7. Niet flossen kan een belangrijke oorzaak zijn van gaatjes tussen de kiezen. Met een gewone tandenborstel verwijder je vaak niet al het tandplak dat tussen je kiezen en tanden zit. Dit hoopt zich dan op en hierdoor ontstaan gaatjes. Als je regelmatig flost zorg je ervoor dat ook al het tandplak tussen je tanden word verwijderd.

 

Je tanden zijn erg kwetsbaar en hebben goede verzorging nodig. Zorg dus goed voor je tanden en zorg doormiddel van deze tips dat je nog je hele leven met je tanden kan blijven doen.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *