Hoe krijgt een cryptomunt zijn waarde?

Cryptovaluta, er gaat bijna geen verjaardag meer aan je neus voorbij waar het niet over deze munten gaat. Over het algemeen is de regel: Wanneer je tante het over een belegging heeft stap eruit. Toch werkt deze regel anders voor cryptovaluta dan voor normale beleggingen, naamsbekendheid kan juist goed werken voor cryptocoins.

Hoe krijgen cryptovaluta hun waarde?

Cryptovaluta worden op een hele andere manier gewaardeerd dan aandelen en obligaties. Het verschil is dat aandelen waarde krijgen op basis van de prestaties van het bedrijf. Door deze fundamentele informatie kan de waarde van een aandeel heel precies berekend worden. De waarde van een aandeel is dus minder speculatief dan die van cryptovaluta. De prijs van een cryptomunt wordt volledig bepaald door vraag en aanbod. Dit houdt in dat er veel gespeculeerd kan worden en dit beïnvloed de prijs ook hevig, er zijn geen fundamentele gegevens waarmee een prijs berekend kan worden. Een andere factor die meespeelt is de hoeveelheid van een munt, hoeveel is er in omloop van? Wanneer er veel munten van een bedrijf in omloop zijn kan de prijs lastiger heel hoog worden, de munt wordt meestal niet zo schaars.

Is het mogelijk om de waarde van een crypto te manipuleren?

Het beïnvloeden van de waarde van de valuta gebeurd vermoedelijk op grote schaal. Zo zijn er ook begrippen ontstaan. Een van deze begrippen noemen we ‘pump and dump’. Het doel van deze techniek is om een munt in een zo kort mogelijke tijd op grote schaal te kopen waardoor de waarde van de munt enorm stijgt, wanneer de munt op zijn hoogtepunt zit wordt de munt weer in een korte tijd verkocht. Het vervelende aan deze techniek is dat er ook mensen de dupe van zijn, wanneer de munt gedumpt is staat de prijs weer gelijk met de grond. Het vertrouwen in de munt komt ook lastig terug en mensen die de dump niet door hadden kunnen veel geld verloren zijn.

Hoe kan ik inspelen op deze manipulatie?

Dit is niet altijd mogelijk, wat je wel kunt doen is het volume van de desbetreffende cryptomunt te controleren. Wanneer er grote verkoopsignalen zijn kan het slim om hierin mee te gaan. Ook is het goed om de cryptocoinkoers in de gaten te houden. Op deze manier kun je inspelen op grote prijsveranderingen. Het nieuws in de gaten houden is ook altijd een goede voorzorg. Bij slecht nieuws is er een grote kans dat meer mensen verkopen en dus zal de prijs dus zakken.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *