Hoe kun je je paard het beste verzorgen?

Paarden zijn dieren die veel aandacht en verzorging nodig hebben. Voordat je een paard koopt is het dus belangrijk dat je realiseert dat een paard hebben veel tijd kost. In deze tekst ga je informatie lezen over hoe je je paard kunt verzorgen.

Verzorging die je geheel zelf kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je wel zelf kunt doen en een paar dingen die je niet geheel zelf kunt doen. Iets wat je bijvoorbeeld wel zelf kunt doen is het poetsen van je paard. Een paard borstel je namelijk niet alleen om zijn vacht mooi te maken maar ook om zijn huid gezond te houden. Je kunt het beste borstelen voordat je een trainingssessie met je paard begint en nadat je hebt gereden zodat je afdrukken van je zadel eruit borstelt. Hiermee stimuleer je ook de bloedcirculatie van het dier.

Ook kun je letten op de voeding van je paard. Het is het beste voor een paard wanneer hij kleine beetjes eet, hoe verleidelijk het ook is om al het voer in een keer te geven. Erg belangrijk is het om de hoeveelheid voer die je hem geeft af te stemmen met het aantal uur dat er getraind wordt met het paard. Een paard waar niet getraind mee wordt heeft genoeg aan het gras dat die zelf kan plukken.

Paarden zijn gemaakt om te bewegen, het is daarom niet goed om een paard constant in zijn hok te laten. Wanneer je geen tijd hebt om te rijden op je paard zorg er dan voor dat iemand anders dit doet, dit kan dus een win-win situatie zijn voor jou en een goede kennis/vriend. Kan er niemand op het dier rijden zorg er dan voor dat het paard zelf kan bewegen in bijvoorbeeld een wei. Wanneer een paard intensief bewogen heeft zorg er dan voor dat het dier doormiddel van een paarden deken geleidelijk af kan koelen.

Verzorging die je niet geheel zelf kunt doen

Wat natuurlijk voorzelfsprekend is, is dat er een dierenarts gebeld wordt wanneer een paard ziek is. Ook zijn er andere hulpverleners nodig zoals een tandarts en een hoefsmid. Een tandarts is erg belangrijk voor het paard omdat de tanden van een paard ervoor zorgen dat het dier ruwvoer kan eten. De tandarts dient eens in de 3-6 maanden langs te komen. Een hoefsmid kan voorkomen dat het paard schuin gaat lopen. Daardoor wordt het paard minder snel kreupel en heeft het dier een fijner leven. De hoefsmid dient eens in de 3 maanden langs te komen.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *