Hoe vind ik de juiste verlichting

De juiste verlichting kiezen blijkt voor veel mensen een lastige klus. Verlichting is sfeer bepalend en daardoor is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten lampen, denk aan hanglampen, wandlampen en staan lampen, daarom is het goed om te bedenken welk doel de verlichting krijgt in jouw huis.

Wat voor lampen heb ik nodig?

De verschillende soorten categorieën in het vorige stukje hebben allemaal een verschillende functie, wat wil jij met de verlichting bereiken? Een huis heeft verschillende ruimtes met verschillende doelen, in een keuken heb je bijvoorbeeld gewoon praktisch licht nodig omdat je licht hier simpelweg nodig hebt. Ga je de keuken ook gebruiken als woonkeuken dan kun je ervoor kiezen om het licht in de keuken praktisch en ook voor sfeer te plaatsen, denk aan een licht dat je kunt dimmen. In ruimtes waar je dus daadwerkelijk voor ontspannen komt is het dus makkelijk om een dimmer op de verlichting te hebben. Door de dim functie kun je zelf precies bepalen hoeveel licht je op dat moment wilt hebben. Wanneer je een lamp wilt kopen, zoek er dan vooral een uit die bij je inrichting past.

Verschillende soorten lampen

Over het algemeen is elk huis wel verzien van de gewone ‘standaard’ verlichting. Dit is de verlichting die het huis voorziet van gelijkmatig licht door de gehele ruimte. Ook heb je specifieke verlichting, dit is de verlichting die een deel van het huis of een plek in het huis moet voorlichten. Het doel hiervan kan zijn dat er een taak moet worden uitgevoerd op deze plek, of dat iemand simpelweg dit deel van het huis wil benadrukken. Zoals al eerder benoemd bestaat er ook sfeerverlichting, dit is licht dat geplaatst is om sfeer te creëren in een ruimte, dit kan ook in een tuin gebruikt worden. En als laatste is er de meest specifieke vorm van verlichting, het zogenaamde ‘accentverlichting’. Dit soort verlichting wordt gebruikt wanneer iemand iets decoratiefs heeft zoals bijvoorbeeld een schilderij dat hij of zij extra wil belichten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld wandverlichting of plafondverlichting gebruiken, door het gebruik van Vibia verlichting kunt u bepaalde accessoires extra belichten.

Lichtrichtingen

Wat veel mensen vergeten is om verschillende soorten verlichting aan te schaffen. Wanneer je alleen plafondverlichting neemt heb je de kans dat muren donker blijven. Dit zorgt voor een kille sfeer in huis en dat is natuurlijk juist niet de bedoeling van verlichting.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *