Hoe werkt beleggen?

De essentie van beleggen is redelijk simpel, je koopt iets goedkoop en verkoopt het op een later moment voor meer geld. Als dit lukt heb je een goede belegging gedaan. De koers van de aandelen hangt af van vele verschillende factoren en de richting van de koers is dus nooit met zekerheid te voorspellen. Het rendement en het risico staan bij beleggen tegenover elkaar bij een hoog rendement is het risico vaak honger en bij een laag rendement is het risico vaak lager.

Rendement

Het rendement van aandelen hangt af van vele factoren, de richting van de koers is dus ook nooit met zekerheid te zeggen. Vaak kunnen adviseurs wel verwachtingen uitspreken, deze verwachtingen zijn vaak gebaseerd op historische resultaten. Deze verwachtingen bieden zeker geen garantie voor de toekomst. Het risico bij rendement houdt in dat u een deel of uw gehele inleg kunt verliezen, vaak geld de regel: hoe hoger het rendement hoe hoger het risico. Het risico dat hier bedoeld wordt is dus het verlies die u mogelijk kunt maken. Als u bijvoorbeeld €1000,- inlegt en u na 10 jaar nog maar €900,- heeft betekent dit dat u 10% verlies heeft. Maar een hoog rendement kan ook betekenen dat na 10 jaar de €1000,- €1500,- waard is.

Tips voor toekomstige beleggers

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat het risico om uw geld te verliezen minder groot wordt.

  • Beleg in meerder aandelen Door in meerdere aandelen te beleggen verkleint u de kans om al uw inzet in een keer te verliezen.
  • Laat u niet verleiden door hoge rendementen. Zoals eerder vermeld is de kans groot dat aan hoge rendement ook een hoog risico zit verbonden.
  • Houd uw belgingen periodiek in de gaten. Wanneer geld heeft geïnvesteerd is het verstandig op om de zoveel tijd even te kijken hoe het met uw aandelen gaat om mogelijk te kunnen bijsturen.
  • Laat u adviseren. Als u geen verstand geeft van beleggen kunt u uw laten adviseren door verschillende beleggingsadviseurs zij kunnen u tips geven over beleggen en de verschillende mogelijkheden hiervan.
  • Doe een belegginscursus. Door een beleggingscursus te volgen kunt u zelf leren inschatten hoe de koers zich gaat ontwikkelen en hoe u een maximaal rendement kunt behalen met een minimaal risico.

Veel mensen die beginnen met beleggen vergeten dat er een risico aan beleggen zit om een groot deel of zelf u gehele inleg te verliezen. Een belangrijk punt is dan ook zeker: Beleg nooit met geleend geld. Veel succes en geluk met beleggen!

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *