Hoe werkt de morning-after pil?

De morning-after pil is voor veel mensen wel bekend, echter weten veel mensen niet hoe de pil precies werkt en wanneer je deze moet innemen. Een ongelukje is snel gemaakt en daarom is het belangrijk dat er genoeg informatie over de pil beschikbaar is. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de morning-after pil, het is goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Waarvoor dient de morning-after pil?

De morning-after pil heeft ook wel de bijnaam ‘noodpil’. Met nood wordt hiermee bedoeld de onverwachte maar voor ook ongewilde zwangerschap. De pil vermindert de kans op een zwangerschap enorm en wordt gebruikt als redmiddel. De pil wordt gebruikt door vrouwen die onveilige geslachtsgemeenschap hebben gehad door bijvoorbeeld de pil vergeten te zijn, of wanneer de condoom per ongeluk gescheurd is.

Wanneer gebruik je de morning-after pil?

De morning-after pil kun je direct gebruiken na onbeschermde geslachtsgemeenschap, over het algemeen geldt hoe eerder hoe beter. Ook is het belangrijk voor vrouwen om te weten dat wanneer de anticonceptiepil twee keer in een maand is vergeten, om als voorzorg de morning-after pil te slikken. De pil is te bestellen op het internet of gewoon bij jou in de buurt bij de apotheek.

Wat zijn de bijwerkingen van de pil?

De morning-after pil kent een paar bijwerkingen, echter zijn deze vaak niet ernstig. Een paar bijwerkingen van de pil zijn:

  • Hoofdpijn
  • Verandering in de periode van menstruatie
  • Misselijkheid
  • Pijn in de onderbuik, bovenbuik en de gehele rug
  • Duizeligheid en erge vermoeidheid kunnen ook opkomen spelen

Zoals hierboven te zien is, is er dus weinig om je zorgen over te maken wanneer je de pil geslikt hebt. Wanneer je deze pil wilt slikken of je hebt hem geslikt maar je voelt je niet fijn, neem contact op met de dokter.

Welke morning-after pillen bestaan er?

In Nederland zijn er twee soorten pillen op de markt, de namen hiervan zijn: NorLevo en ellaOne. Het verschil tussen de twee pillen zit hem vooral in de werking ervan. De ellaOne pil werkt tot wel 5 dagen na de onbeschermde geslachtsgemeenschap, terwijl de NorLevo to 3 dagen na de daad werkt. Doordat de ellaOne pil ook op de twee dagen voor de ovulatie werkt (de vruchtbaarste dagen), is deze pil over het algemeen de beste keuze. Deze morning-after pil kan een eventuele zwangerschap niet compleet uitsluiten, echter garandeert de ellaOne pil voor 99% dat een vrouw niet zwanger raakt na gebruik van de pil.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *