Hoe werkt het Pensioenstelsel?

hoe werken pensioenen

In Nederland ben je verplicht om als werkende pensioen op te bouwen. Dat betaal je namelijk via je loonstrookje en dit is de tweede pijler van je pensioen. Het pensioenstelsel in Nederland werkt namelijk met 3 pijlers.

zo werkt je pensioen

De dag dat je met pensioen gaat is voor de meeste mensen de dag dat je pensioenfonds gaat uitkeren. In de huidige markt zal dat ergens zijn tussen je 65e en 70e jaar. Maar je totale pensioen is een som van drie potjes beginnend met je wettelijk verplicht AOW, daarna je eventueel aanvullend pensioen en als derden je eigen vermogen.

Wanneer krijg ik AOW

Hoe langer je in Nederland woont, hoe meer AOW je opbouwt. Dat begint al vanaf je 15e en elk jaar dat je in Nederland woont krijg je ongeveer 2% van je AOW toegekend op je AOW gerechtigde leeftijd. Die leeftijd is dan weer afhankelijk van de levensverwachting in Nederland. Wordt je voor 2021 66 jaar, dan krijg je daarna AOW. Maar wordt je later 66 dan krijg je pas op je 67e verjaardag AOW. Hoe hoger de levensverwachting, hoe langer je moet wachten.

Aanvullend pensioen

Als je werkt, dan kiest je werkgever je pensioenfonds. Dat is in veel gevallen al van tevoren bepaald. Dit fonds beheert het geld dat jij via je loon afdraagt aan pensioen. Vervolgens zal het fonds dit zo goed mogelijk proberen te beleggen en investeren, zodat het meer oplevert op termijn. En zodra je aangeeft dat je met pensioen wilt gaan, dan ga je met je gespaarde potje een pensioen aankopen. In feite kun je bij verschillende fondsen langsgaan en vergelijken waar het geld weer bij kan onderbrengen en hoeveel je terug krijgt in de vorm van een maandelijks geldbedrag. Ofwel je aanvullend pensioen. Vergelijken loont overigens, want niet elke partij betaalt evenveel. Weten wat je inmiddels hebt opgebouwd kan je hier uitzoeken:

http://www.pensioenvergelijken.net/mijn-pensioen-overzicht/

Eigen vermogen

Naast wat je opbouwt, heb je natuurlijk ook nog spaargeld, eigen huis, bezittingen, aandelen en andere vormen van vermogen. Dit wordt gezien als je eigen pensioen opbouw ofwel appeltje voor de dorst. Ook dit vermogen kan je gebruiken om je pensioen aan te vullen.
Nu je weet hoe het werkt, is het ook handig om te weten wat je nodig gaat hebben. Een lastige inschatting, meestal wordt uitgegaan van 70% van het laatst verdiende bruto loon. Dat nodig is om een comfortabele levenstandaard te hebben nadat je met pensioen bent geweest. Maar dat betekent wel dat als je laatst verdiende bruto loon € 3.000,- was je dus € 2.100,- maandelijks nodig hebt om rond te komen en als je na je pensioen nog 20 jaar leeft dus in totaal bijna 5 ton nodig hebt. Het is daarom belangrijk dat je op tijd berekent hoe je ervoor staat en of je dat bedrag gaat halen. Want hoe eerder je bijstuurt, hoe groter de kans dat je goed uitkomt.

‎Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *