Hoe de juiste koffiebonen kiezen?

Koffiebonen

Het zwarte goud. We hebben het dan natuurlijk over koffie. Waar men tot voor 10 jaar geleden vooral koffie dronk door het in filter te doen en vervolgens warm water erop te gooien, drinken we het tegenwoordig vooral ‘kant en klaar’. Dat houdt in via pads of cupjes. Koffie wordt per kop gezet, terwijl het vroeger per kan gezet werd. En de laatste jaren zien we versie koffie opkomen. Thuis bonen malen en zo de beste kop koffie kunnen drinken. Bonen zijn hot, het ambachtelijke drinken wint aan populariteit.

Koffie malen is goed zelf te doen. Wel dien je een koffiemolen te hebben. Grofheid en gelijkmatigheid van de maling zijn belangrijk. Dit bepaalt voor een deel de smaak. En uiteraard dien je de juiste koffiebonen te selecteren. Een beetje oefening doet wonderen en je moet er zelf achter zien te komen wat voor jou werkt. Een paar vuistregels als het aankomt op koffie malen:

  • Espresso? Dan een hele fijne maling
  • Gewone koffie? Dan grover
  • Te sterk? De maling moet dan grover zijn
  • Te slap? Probeer dan een fijnere maling, zodat het water meer tijd nodig heeft om door de koffie geperst te worden;

Koffie kan handmatig of automatisch worden gemalen. Een handmatige koffiemolen is goedkoper in de aanschaf en doet misschien wat ouderwets aan. Of juist retro, hoe je het maar bekijkt. Beide manieren malen koffiebonen fijn.  Door met snelheid en soort messen te variëren verschilt de maling (fijn versus grof). Sommige oudere molens hebben propellermesjes waarmee de bonen niet gelijkmatig worden gemalen. De pro’s gaan voor een koffiemolen met metalen maalschijven.  Ook zijn er koffieapparaten die de bonen malen en er direct koffie van zetten. Zeker op kantoor zijn dit handige (en lekkere) oplossingen.

Koffiebonen

Nu het malen van koffiebonen hopelijk wat duidelijker is, wordt het tijd om koffiebonen te kiezen. Er zijn eigenlijk ‘maar’ 3 soorten die er toe doen: Arabica, Robusta en de Liberica. In smaak verschillen ze maar de kans is erg groot dat je een melange drinkt van een combi van Arabica en Robusta. Meer over de verschillen vind je hier.

Je moet er uiteraard zelf achter komen wat jouw favoriete koffieboon is en dit is dus een kwestie van proeven. En blijven proeven. Maar goede koffie kent ook enkele algemene graadmeters. Zo is versheid van groot belang. Vers gebrand wel te verstaan. Hier wordt de smaak grotendeels door gevormd. Ook de kleur, de geur en de structuur van koffieboon geven een goede indicatie van hoe de koffie zal gaan smaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.