Hoe een biertap aansluiten

Geef jij binnenkort een feestje en heb je een biertap gehuurd? Het aansluiten van een biertap en de meegeleverde fusten is de eerste keer wat omslachtig. Hoe vaker je een biertap gebruikt hoe gemakkelijker je jouw bar tapklaar maakt. In dit artikel bekijk je een beknopte uitleg hoe je een biertap met verschillende koppelingen kan aansluiten. Ook leggen we uit hoe een David biertap werkt.

Heb je een biertap gehuurd of geef je binnenkort een feestje? Het aansluiten van een biertap moet dan zeker veilig en goed gebeuren. In dit artikel beschrijven wij hoe je om moet gaan met het koolzuur, de bierfusten, de spoelbak en de verschillende koppelingen.

De Koeling

Een biertje moet uiteraard goed koud zijn. Het is daarom belangrijk om je bierfusten 24 uur voor gebruik te koelen in een koelkast. Sommige biertapinstallaties beschikken over een snelkoeler. Een snelkoeler is een grote box met daarin tientallen meters aan leiding. Het bier wordt door deze leidingen geleid en zo binnen enkele seconden gekoeld. De meeste tafeltap-modellen beschikken over dit koelsysteem. Barren die zijn ingebouwd beschikken vaker over een koelkast of over een biertank.

Koolzuur

Om een bierfust te gebruiken is ook koolzuur nodig. Het koolzuur zorgt voor de druk waardoor het bier uit het vat gehaald kan worden. Koolzuur is verkrijgbaar in koolzuurflessen van 0,5, 2, 6 en 10 kilo. Met een 2 kilo koolzuurfles kan je ongeveer 400/450 liter bier tappen. De koolzuurfles moet worden aangesloten aan een koolzuurmeter. Let op! Het gebruik van koolzuurflessen is niet geheel zonder risico. Zorg er altijd voor dat de koolzuurfles stabiel staat en dat alle leidingen goed en stevig bevestigd zijn (gebruik een tang).

Druk regelen

Als de koolzuurfles is bevestigd aan de koolzuurmeter heb je de juiste koppeling nodig om jouw bierfust aan te sluiten. De meeste bierfusten beschikken over een bajonet aansluiting. Zorg ervoor dat je een koppeling hebt van hoge kwaliteit. Een koppeling heeft 2 ingangen. 1 ingang wordt gebruikt voor het koolzuur en de andere voor de bierleiding. Sluit het fust aan op jouw bierleiding, wellicht dat de bierleiding eerst door een koeler gaat. De bierleiding kan ook direct op de tap worden aangesloten.

David tapsysteem

Een variant op bovenstaande systeem is het David tapsysteem. Dit tapsysteem is ontwikkeld door Heineken en is gemakkelijker in gebruik omdat de druk van het koolzuur automatisch goed wordt ingesteld. Ook is het bij het David tapsysteem niet meer nodig om leidingen te reinigen omdat er bij elk nieuw fust een ongebruikt slangetje als leiding wordt gebruikt. Het David tapsysteem is iets duurder dan een normaal biersysteem maar het tapverlies wordt sterk gereduceerd. Een David biertap is zeer voordelig te huur bij Partyverhuur Rosmalen.

Biertap huren

Geef je zelf een feestje? Dan kan je al snel bij jou in de buurt goedkoop een biertap huren. In Tilburg en Den Bosch kan je al voor €39,50 een professionele biertap huren. Let wel op: tapbier is altijd duurder dan bier uit de supermarkt. Het is echter wel een leuke toevoeging op jouw feestje om jouw gasten een eigen biertje te laten tappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.