Hoe je kunt beginnen met beleggen

Beleggen is vandaag de dag misschien wel populairder dan ooit. Heel veel mensen beleggen tegenwoordig in cryptovaluta waardoor we het ouderwetse beleggen in aandelen en obligaties een beetje uit het oog lijken te verliezen. Echter kan beleggen in effecten ook erg veel rendement opleveren. Voor beleggen is het wel belangrijk om over wat startkapitaal te beschikken omdat voor beleggen vaak een commissie gevraagd wordt door de broker (handelaar) waar je effecten koopt en verkoopt. De commissie kosten moeten dus ook terug gewonnen worden voordat er winst kan worden gemaakt.

Wat voor soort beleggingen bestaan er allemaal?

Je kunt in veel verschillende producten beleggen. Het bekendste voorbeeld is het aandeel. Een aandeel is een verhandelbaar bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Ondernemingen brengen aandelen uit om kapitaal op te halen in plaats van te lenen bij een bank. Een ander voorbeeld van een belegging is een obligatie. Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs, die schuldbewijs krijg je wanneer je een bedrijf of de overheid een lening verschaft. Ook kun je beleggen in valuta’s. Beleggen in valuta kent voordelen, je betaalt geen commissie om te beleggen in valuta waardoor je met weinig geld ook winst kunt maken. Een ander voordeel is dat de valutamarkt stabiel is door de grootte van de markt.

Beleggen in een fonds

Mocht je niet veel verstand hebben van beleggen of gewoon niet veel tijd in beleggen willen steken kun je altijd beleggen in een fonds. Een fonds is een portefeuille die bestaat uit meerdere beleggingen, daardoor is het risico vaak goed verspreid. Ook kun je gebruik maken van de expertise van een fondsbeheerder. Fondsen worden vaak beheerd door mensen die jarenlang ervaring hebben met beleggen. Door te beleggen in een fonds kun je vaak tegen hele lage kosten gebruik maken van deze kennis.

Waar begin je met het kopen van beleggingen?

Als je een eindelijk een bepaald aandeel hebt uitgekozen op basis van toekomstperspectief ben je klaar om een broker te kiezen. Een broker is een onderneming die aandelen koopt en verkoopt. Er zijn ook wel degelijk verschillen tussen brokers en er is een groot aanbod van brokers, neem daarom de tijd om brokers te vergelijken. De twee grootste factoren bij het kiezen van een broker zijn de rente die een broker geeft wanneer je geld stilstaat op een beleggingsrekening en het percentage commissie wat een broker vraagt. Wanneer de broker een hoge commissie vraagt wordt het dus moeilijker om winst te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.