Hoe kun je gezonder werken achter je bureau?

Veel Nederlanders werken tegenwoordig achter een bureau. Dit betekent dat je dus een groot deel van de tijd die je aan het werk bent dat je stil zit. Nou is er uit verschillende onderzoeken gebleken dat het langdurig zitten een nieuwe bedreiging voor de gezondheid is, maar de vraag is hoe kan je veranderen?

Regelmatig even opstaan.

Door regelmatig even op te staan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of wat drinken te pakken kan al een hoop schelen. Door regelmatig even een stukje te lopen zorgt dit voor een betere doorbloeding in bijvoorbeeld je benen. Het zogeheten sedentair gedrag (werk zittend of liggend verrichten wat weinig inspanning kost) verhoogt de kans op hart en vaatziekte namelijk met wel 47% en de kans op diabetes type 2 met 12%. Ook door bijvoorbeeld in de pauze even buiten een ommetje te maken kunnen deze percentages verlaagd worden.

Sit-stand Desk

Een sit-stand desk is eigenlijk wat het al zegt. Een bureau waar je aan kunt zitten en aan kunt staan. Door dit bureau kan je ervoor zorgen dat je het aantal uren wat je normaal zit op een dag drastisch kunt verlagen. Dankzij een sit-stand desk kun je makkelijk je bureau zo hoog zetten dat je hier staand aan kunt werken. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding in je lichaam goed opgang gehouden blijft. Als je dus een baan hebt waar je veel bij zit is dit een goede oplossing als er geen mogelijkheid is om even een stukje te lopen.

Houdingen

Als je dan veel achter je bureau moeten zitten en veel stil zit, zorg er dan wel voor dat de houding waarin je zit goed is. De houding waarin je zit is erg belangrijk om bijvoorbeeld rug en nekklachten te voorkomen, vooral bij langdurig en vaak zitten is de houding er belangrijk. De beste houding voor achter een bureau is zorgen dat zowel de armen als de benen een hoek van 90°C maken en ervoor zorgen dat de rug recht blijft met de onderrug in de stoel. De beeldschermen van uw computer of laptop staan vaak laag een goede oplossing om ervoor te zorgen dat je niet naar beneden moet kijken is om uw laptop/beeldscherm op een verhoging te zetten zoals een boek.

Wanneer je lange dagen maakt achter een bureau is het dus belangrijk dat je tussendoor genoeg blijft bewegen en zo nodig af een toe even opstaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.