Bananenbrood is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens zeer eenvoudig om te maken. Alsof dat nog niet genoeg redenen zijn om dit overheerlijke tussendoortje te maken is het als kers op de taart ook nog eens gezond. Wat wil je nog meer? Het is dan ook niet gek dat bananenbrood steeds populairder wordt onder de Nederlanders. Je kunt het bakken als tussendoortje, je kunt het serveren bij de koffie of je kunt het als traktatie gebruiken voor je verjaardag. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van bananenbrood, dus welke ingrediënten heb je nodig en welke stappen moet je volgen. Ook geven we tips betreft hoe je jouw bananenbrood nog smeuïger, luchtiger en gezonder kunt maken. Maar, we gaan ook in op enkele veelgestelde vragen rondom het onderwerp. Voor diegene die nog niet precies weten wat bananenbrood is, gaan we eerst dieper in op de onderstaande vraag.
Wat is bananenbrood
Bananenbrood lijkt heel erg op cake en smaakt er ook naar. Toch valt het onder de categorie ‘gezonde snacks’. Waar cake vol zit met ongezonde ingrediënten bevat bananenbrood veel gezondere ingrediënten. Het hoofdingrediënt is, uiteraard, banaan. Daarnaast bevat het veel minder onnodige vetten en suikers dan een normale cake. Het is ooit bedacht zodat men rijpe bananen niet weg hoeft te gooien, tegenwoordig is het een behoorlijke gezondheidshype.
Recept voor bananenbrood
Bananenbrood kun je op vele manieren maken. Wij zijn fan van de gezonde variant en om deze te maken heb je de onderstaande ingrediënten nodig.
- 150 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 snufje zeezout
- 50 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram lichte olijfolie
- 3 rijpe bananen
Daarnaast heb je de onderstaande benodigdheden nodig.
- Cake- of broodvorm
- Muffinvormen of aluminiumvormpjes
- Satéprikker
- Bakpapier
Stappenplan om bananenbrood te maken
Nu je de juiste ingrediënten en benodigdheden hebt is het enkel nog zaak om de onderstaande stappen te volgen om een overheerlijke bananenbrood te maken.
Stap 1:
Zet de oven aan en verwarm deze voor op 180 graden.
Stap 2:
Laat de bananen in de schil zitten en kneus ze met je handen. Haal ze daarna uit de schil en plaats ze in een schaal of kom. Pak een vork en prak de bananen fijn totdat het een egale massa is.
Stap 3:
Voeg vervolgens de kaneel en suiker toe en meng dit door het geheel. Voeg daarna de eieren toe en roer het geheel weer goed door.
Stap 4:
Pak de bloem en het bakpoeder. Zeef dit boven de kom en meng vervolgens het beslag. Daarna kun je de olijfolie en een snufje zout toevoegen. Meng het geheel weer goed door.
Stap 5:
Voorzie de cakevorm van bakpapier en giet het beslag in de vorm. Plaats de cakevorm in de oven en laat het bananenbrood 45 minuten garen. Kijk tussendoor of het brood gaar is. Dit kun je doen door een satéprikker in het bananenbrood te prikken. Als er niks blijft plakken, dan is het brood gaar. Nadat het brood klaar is raden wij je aan om het 10 minuten te laten afkoelen.
Hoe maak je bananenbrood smeuïg
Wat is er nu lekkerder dan een lekkere plak smeuïge bananenbrood. Maar, hoe zorg je ervoor dat het brood lekker smeuïg wordt? Als eerste gaan we dieper in op de oorzaken van droog bananenbrood. Het brood kan te droog zijn door de onderstaande oorzaken.
- Er is te veel bakmeel gebruikt.
- Er zijn te weinig vochtige ingrediënten gebruikt. Voeg bijvoorbeeld amandelmelk of meer bananen toe.
- Er zijn geen vettige substanties toegevoegd aan het bananenbrood. Voeg kokosolie of amandelmeel toe. Ook kun je creatief zijn door bijvoorbeeld avocados toe te voegen, lekker gezond!
- Het beslag is niet goed gemengd. Zorg ervoor dat je tijdens het proces het beslag goed mengt, dit is belangrijk voor de smeuïgheid.
- Het brood is op een te lage temperatuur gebakken.
- De bananen waren niet rijp genoeg. Zorg ervoor dat je rijpe bananen gebruikt. Hoe rijper de banaan, des te smeuïger het brood.
Ga de bovenstaande oorzaken na en bedenk waarom jouw bananenbrood te droog kan zijn.
Hoe maak je bananenbrood luchtig
Eet jij jouw bananenbrood graag luchtig? Ook hiervoor zijn er handige tips om ervoor te zorgen dat je brood lekker luchtig is. Wissel bijvoorbeeld de boter of olie in voor appelmoes. Je zult het waarschijnlijk gek vinden klinken, maar appelmoes zorgt ervoor dat het bananenbrood lekker luchtig en droog wordt. Ook is het belangrijk dat je het meel eerst klopt of roert voordat je het gebruikt. Dit zorgt ook voor luchtigheid.
Hoe maak je bananenbrood gezond
Wil je graag je bananenbrood gezond maken? Voeg dan de onderstaande ingrediënten toe aan het recept.
- 3 eieren
- 300 gram rijpe banaan
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- 150 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- 75 gram rozijnen
Je kunt dezelfde stappen volgen als het bovenstaande recept. Voeg de rozijnen en havermout toe voordat je het geheel in de oven zet. Meng alles goed door.
Hoe kun je bananenbrood het beste bewaren?
Wanneer je bananenbrood in folie verpakt kun je het buiten de koelkast tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat wanneer je een plakje afsnijdt dat je de rest van het brood weer goed verpakt. Ook kun je de plakjes individueel verpakken en bewaren. Overigens kun je bananenbrood ook invriezen. In de vriezer is het brood tot wel 3 maanden te bewaren. Wanneer je het brood invriest is het verstandig om dit in plakjes te doen. Als het brood ontdooit is, is het namelijk verstandig om het in zijn geheel op te eten. Wanneer je dus het volledig bananenbrood invriest en ontdooit, dien je het hele brood op te eten.