Hoe vind je woonruimte in Amsterdam

Amsterdam is een van de meest populaire steden van Nederland. De stad staat bekend om de vele werkgelegenheid en goede levensomstandigheden. De stad heeft maar liefst 840.000 inwoners en is een van de snelst groeiende steden van Nederland. Wil jij in Amsterdam gaan wonen? Lees dan in dit artikel al onze tips om geschikte woonruimte te vinden. Let op: Woonruimte vinden in Amsterdam is niet gemakkelijk. De vraag is hoog en het aanbod is laag, daarom zijn er ook veel oplichters en malafide makelaars actief in Amsterdam.

Woningbouwverenigingen

Zoek je betaalbare woonruimte in Amsterdam? Dan kom je al snel uit bij een woningbouwvereniging. Amsterdam kent drie grote woningcorporaties namelijk; De Key, Ymere en Stadgenoot. Om kans te maken op een woning via een woningbouwvereniging mag je maximaal €34.911 per jaar verdienen. Daarnaast zijn er verschillende redenen waarom je voorrang kan krijgen op een sociale huurwoning. Val je niet onder een voorrangsregeling dan kan het tot wel 10 jaar duren voordat je via een woningbouwvereniging een sociale huurwoning aangeboden krijgt.

Particulier huren

Het is mogelijk om een woning te huren via de vrije sector. Deze prijzen zijn door de grote vraag enorm hoog. Een etagewoning binnen de ring van Amsterdam met 1 slaapkamer en een kleine woonkamer kost al snel €1400,-
Door de hoge huurprijzen zijn er veel malafide verhuurders actief in Amsterdam. Deze verhuurders verhuren ruimtes waarvoor je je niet kan inschrijven. Hierdoor loop je de kans dat je je woning uitgezet wordt door de gemeente. Heb je een goed inkomen? Dan kan je een woning in Amsterdam huren bij verschillende verhuurmakelaars.

Kopen

Een van de beste opties om in Amsterdam te wonen is om een woning te kopen. Een woning in Amsterdam is duur maar de verwachting is dat de huizenprijzen in Amsterdam verder stijgen. Door de Brexit is de verwachting dat steeds meer multinationals kantoren gaan openen aan de Zuidas. Door de komst van meer werkgelegenheid voor hogeropgeleiden gaan de huizenprijzen verder stijgen. Koopwoningen in Amsterdam vind je gemakkelijk via Funda.nl.

Studenten

Voor studenten is het iets gemakkelijker om woonruimte te vinden. In Amsterdam zijn tal van projecten te vinden waarbij studenten goedkoop woonruimte kunnen huren. Voorbeelden zijn; het studentenhotel Casa 400, het voormalig tandheelkundegebouw ACTA en studentendorp Uilenstede. Stichting DUO heeft ook een aantal studentenhuizen onder haar beheer. Om kans te maken op zo’n woning kan je je inschrijven op het studentenwoningweb Amsterdam. Om in aanmerking te komen voor de meeste studenten woningprojecten moet je ingeschreven staan bij de Hogeschool van Amsterdam, de VU of de Vrije universiteit van Amsterdam.

Goede websites en Facebook groepen

Er zijn een aantal goede websites en Facebookgroepen waar je een woning kan vinden. Verhuurders plaatsen regelmatig woningen online via Marktplaats. Ook kan je veilig en betrouwbaar woningen zoeken via Funda. Ook de website Kamernet is betrouwbaar, wel moet je hiervoor maandelijks betalen.

Op Facebook kan je je aanmelden voor de Facebookgroepen; Woonruimte aangeboden/gezocht en Zoekt kamer in Amsterdam. In deze Facebookgroepen komen tal van advertenties voorbij. Voordeel is dat je direct contact kan opnemen met de verhuurder. Let wel op voor nep advertenties zoals je hieronder kan lezen.

Malafide makelaars en onbetrouwbare websites

Helaas zijn er ook personen die misbruik maken van de hoge huurprijzen in Amsterdam. Een voorbeeld zijn malafide websites die nep advertenties plaatsen. De websites Inamsterdamtehuur.nl, Request en Woondetective plaatsen regelmatig woningen op Facebook die erg goedkoop zijn en midden in het centrum liggen. Om te reageren op deze nep advertenties moet je een bedrag betalen. Vervolgens hoor je niks meer van de websites en ben je je geld kwijt. De website 925 kwam erachter dat de eigenaar van Inamsterdamtehuur.nl, Jordin van Zwol foto’s van panden kopieert van Funda en deze verwerkt in nep advertenties.

Helaas zijn er ook malafide makelaars te vinden in Amsterdam. Vooral wanhopige woningzoekenden die niet bekend zijn in Amsterdam worden slachtoffer van deze makelaars. Malafide makelaars vragen te veel huur, onderhouden huurpanden slecht en vragen onterecht extreem hoge bemiddelingskosten. Een voorbeeld van een malafide verhuurmakelaar is ‘Viktor makelaar‘. Deze Amsterdamse makelaar vraagt topprijzen en daarbij tot wel €995 aan bemiddelingskosten excl. btw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.