Hoe werken wederverkopers van concertkaarten?

Wederverkopers ofwel secundaire ticketverkopers zijn personen en bedrijfjes die concert en theaterkaarten opkopen en tegen een hoger bedrag verkopen. Wederverkopers van concertkaarten zijn anno 2016 een groot probleem. Voor fans is het steeds lastiger om een kaartje te kunnen bemachtigen voor concerten van hun idool. Wederverkopers richten zich voornamelijk op populaire concerten waarbij er meer vraag is dan aanbod. Vervolgens kopen zij honderden tickets op met valse namen om deze via hun eigen kanalen voor woekerprijzen door te verkopen.

Waarom zijn wederverkopers fout?

Wederverkopers maken misbruik van de hoge vraag van populaire concerten en theatervoorstellingen. Met valse namen kopen zij concertkaarten op om vervolgens tegen een veel hogere prijs te verkopen. De consument is de dupe van deze wanpraktijken. De artiest of producent verdient helemaal niks aan de wederverkoop van tickets. De enige partij die voordeel heeft bij dit proces is de wederverkoper zelf. Deze partijen verdienen veel geld aan het doorverkopen van tickets zonder het leveren van een dienst of service. Veel fans, artiesten en producenten zijn boos op wederverkopers wegens het verzieken van het verkoopsproces en het oplichten van fans. Helaas grijpt de politiek nog niet in en ontbreekt het bij de wederverkopers aan moraal besef.

Waarom kopen consumenten bij secundaire ticketingbureau’s?

Er zijn meerdere redenen waarom consumenten besluiten om kaarten te kopen bij secundaire ticketingbureau’s. Vaak is de consument zich niet bewust dat hij kaarten heeft besteld via een wederverkoper. Secundaire ticketingbureau’s zoals Topticketshop bouwen professionele websites en manipuleren reviews om consumenten een vals gevoel van vertrouwen te geven. Ook gebruiken wederverkopers muziekwebsites en blogs om consumenten te misleiden en naar wederverkopers door te sturen. Een voorbeeld is de muziekwebsite Artiestennieuws die in haar berichten vaak doorlinkt naar de wederverkoper Topticketshop. De website Artiestennieuws, die geleid wordt door Djuna Vaesen neemt zelfs stagiairs aan om artikelen te schrijven en hierbij consumenten en muziekliefhebbers te misleiden.

Daarnaast zijn er ook fans die zóó graag naar een concert willen dat zij bereid zijn om extreme bedragen te betalen voor een ticket. Via het bedrijf Seatwave (onderdeel van Ticketmaster) kunnen consumenten hun eigen concertkaarten verkopen tegen prijzen die wel 10x zo hoog zijn als de reguliere prijs. Door dit systeem maakt Seatwave het mogelijk dat iedereen een wederverkoper kan worden. De enige oplossing is om secundaire ticketverkopers zoals Topticketshop en Seatwave te boycotten of tickets op naam te zetten en hierop te controleren.

TicketTribune

Een andere grote wederverkoper van kaarten is de website Tickettribune. Deze website is eigendom van de bv CDPA Trading B.V. en is gevestigd in Amstelveen. De eigenaar van CDPA Trading B.V. (Peter Paul Herman Tolboom) heeft meerdere webwinkels waar secundaire tickets worden verkocht. Onlangs ging BNN presentator Tim Hofman voor zijn programma BOOS langs CDPA Trading B.V.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.