Hoe werkt een centenveiling

Wat is precies een centenveiling? In dit artikel wordt uitgelegd hoe een centenveiling werkt en waarom je nooit moet deelnemen aan een centenveiling. Ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je klachten hebt over een centenveiling? Neem dan altijd contact op met de Nederlandse kansspelautoriteit, zij behandelen klachten over centenveilingen als MrVeiling en Eventveiling.

De Veiling

De centenveiling verloopt anders dan een echte veiling. Bij een echte veiling bied je op een product en degene die het hoogste bod heeft geplaatst wint de veiling. Heb je een bod geplaatst maar heeft iemand anders meer geboden? Dan verlies je de veiling en hoef je niets te betalen. Een centenveiling werkt echter anders. Bij een centenveiling worden populaire producten zoals Iphones, consoles en concertkaartjes geveild. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de producten ver onder de marktwaarde worden verkocht. Wil je ook bieden op deze producten? Dan moet je eerst biedcredits kopen. Elke keer als jij op een product wilt bieden kost je dit een credit (ongeveer €0,8/€1,5 per credit). Heb je geboden? Dan komt er €0,01 op het hoogste bod.

Waarom niet deelnemen aan een centenveiling?

Zoals hierboven beschreven moet je bij elk nieuw bod een bedrag betalen. Bij Mr.Veiling kost een biedpunt ongeveer €0,60. Echter zijn centenveilingen zeer onbetrouwbaar. Het is maar de vraag of de winnaar een natuurlijk persoon is of dat de veilingsoftware zelf ook kan bieden. Omdat er geen onafhankelijke notaris betrokken is bij de veiling is het heel gemakkelijk en winstgevend om fraude te plegen met centenveilingen. Er zijn talloze centenveilingen actief geweest die gefraudeerd hebben met hun veilingsproces. Mr.Veiling, een Nederlandse centenveiling verlengt zelfs hun eigen veilingen als een onbekende grens niet gehaald is. Op deze manier is een centenveiling als Mr.Veiling niet transparant en heeft de gebruiker geen idee hoe het veilingsproces in elkaar steekt.

Zijn centenveilingen zoals Mr.Veiling legaal?

Nee, centenveilingen zijn niet legaal en moeten eerder worden gezien als kansspel dan als veiling. De gebruiker heeft te weinig overzicht over het veilingsproces en er is geen onafhankelijke partij die controleert of de veilingen wel eerlijk verlopen. Mr.Veiling laat in een reactie weten dat zij wel legaal zijn omdat de gebruiker na afloop van de veiling korting kan krijgen op een product. Centenveilingen denken hiermee een maas in de wet te hebben gevonden. Echter blijft het biedproces onzichtbaar en kunnen gebruikers verslaafd raken aan de spanning die een centenveiling met zich meebrengt.

Gedupeerd?

Heb je het gevoel dat een veiling niet eerlijk verloopt? Zijn er computers actief die automatisch bieden? Meld dit dan direct bij de kansspelautoriteit. Ook kan je door middel van een civiele procedure aanspraak maken op vergoedingen. Hiervoor moet je het bedrijf achter de centenveiling opsporen. Via de website SIDN kan je de domeinhouder achterhalen en zo de mensen achter de centenveiling opsporen.

De eigenaren van sommige centenveilingen zijn gemakkelijk te vinden. De website Mr.Veiling is bijvoorbeeld eigendom van Bram van der Veer (REBEL Internet). Naast de melding bij de kansspelautoriteit kan je ook aangifte doen van oplichting bij de politie.

Zelf vervelende ervaringen met een centenveiling? Deel jouw verhaal onder dit bericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.