Hoe werkt een ontgroening (KMT)

Voor sommige studentenverenigingen moet je een ontgroening lopen (KMT) om lid te mogen worden. In dit artikel lees je hoe een ontgroening bij een studentenvereniging werkt en wat je kan verwachten. Ontgroeningen kunnen op details verschillen maar de meeste gebeurtenissen in dit artikel zijn te vergelijken met zowel ontgroeningen van verenigingen als Minerva en het USC als disputen. Dit artikel is niet bedoelt om studentenverenigingen en de KMT (kennismakingstijd) in een kwaad daglicht te zetten. Laat de informatie in dit artikel je er dan ook zeker niet van weerhouden om lid te worden.

Voor de KMT (Kennismakingstijd) begint

Voordat de ontgroening (tegenwoordig aangeduid als KMT) begint krijg je vaak een lijstje met spullen die je moet regelen. Hier staan niet alleen kleren en praktische dingen als stevige schoenen op maar ook spullen waar je creatief voor moet zijn. Vaak moet je een kado meenemen voor de ontgroeningscommissie. Wees creatief en geef een das van een andere vereniging. Ook drank en ludieke spullen uit de kringloopwinkel doen het goed. Hoe beter je kado hoe chiller de ontgroeningscommissie je zal behandelen. Heb je iets op je lijstje staan dat je niet kan vinden? Reageer dan onderaan de pagina! Helpen wij je verder. Let op: Staat er Marmite op je lijstje? Kijk dan in de supermarkt bij de jam.

Tijdens de KMT

De kennismakingstijd duurt vaak een paar dagen tot 2 weken. Disputen kunnen er ook voor kiezen om een langere periode te gebruiken als kmt. Vaak heb je dan 1 avond in de week dat de kennismakingstijd plaatsvind. Na afloop van deze periode is er vaak een kmt weekend.

Tijdens de KMT wordt je op de proef gesteld en moet je diverse opdrachten uitvoeren. Je slaapt meestal erg weinig, eet vieze dingen en verlegt je grenzen. De ontgroening kent leuke momenten en minder leuke momenten, bereid je hier op voor en laat je niet gek maken. Onderstaande opdrachten kan je verwachten tijdens een ontgroening:

Liederen leren

Tijdens de KMT leer je veel studentikoze liederen. Niet alleen het IO Vivat komen aan bod maar ook liederen die bekend zijn binnen de studentenvereniging worden je eigen gemaakt.

Geschiedenis

De historie van studentenverenigingen en disputen zijn vaak belangrijk. Houd er rekening mee dat je tijdens de KMT veel oud leden moet leren kennen en belangrijke gebeurtenissen in het verleden moet kunnen opsommen. Je moet de geschiedenis en het ontstaan van jou vereniging kennen en weten welke personen in het verleden belangrijk waren.

Dropping

Een van de leukste en zwaarste opdrachten is de dropping. Vooral bij mannendisputen en het corps worden droppingen georganiseerd. Vaak wordt je zonder geld gedropt op het platteland. Sommige studentenverenigingen droppen hun feuten in het buitenland zonder geld en telefoon. Dit zijn de opdrachten waar je op jezelf en je mede feuten moet vertrouwen.

Koken

Tijdens de KMT moet je regelmatig koken voor de leden. Waarschijnlijk worden je kookkunsten afgekraakt en krijg je zelf pap te eten. Dit zijn geen leuke momenten tijdens de ontgroening maar bedenk dat jij volgend jaar aan tafel zit.

Zoemen

Misschien ken je het ‘zoemen’ wel van Soldaat van Oranje of Feuten. Hierbij zit je in kleermakerszit met je hoofd laag naar beneden en maak je een zoemend geluid. Vooral tijdens de ontgroeningen van studentenverenigingen moeten feuten vaak uren achter elkaar zoemen.

Act opvoeren

Ouderejaars willen graag vermaakt worden. Tijdens de KMT ga je daarom veel toneelstukjes uitvoeren en liedjes zingen. Ook moet je regelmatig sterke verhalen vertellen. Wees niet verlegen en maak het zo gek mogelijk!

Na de KMT

Als je de KMT succesvol hebt uitgezeten vind de inauguratie plaats. Tijdens deze speciale bijeenkomst wordt je erkent als lid en begint je leven als sjaars. Als eerstejaars krijg je nog wel veel verplichtingen zoals schoonmaakdiensten en andere klusjes. Wel wordt er niet meer zuur gedaan en ben je volwaardig lid.